marți, 19 ianuarie 2010

Formatarea caracterelor numerice


In postul anterior am discutat despre formatarea celulelor. Acum sa discutam despre cum putem formata caracterele numerice.
Inainte de a incepe este important sa vorbim despre cele doua formate: cel european si cel american in care se prezinta numerele/datele calendaristice.
Formatul european – numerele cu zecimale prezinta virgula zecimala ( exemplu : 10,5), separatorul de mii este punctul, iar data calendaristica este in formatul zi/luna/an ;
Formatul american – numerele cu zecimale prezinta punctul zecimal ( exemplu : 10.5), separatorul de mii este virgula, iar data calendaristica este in formatul luna/zi/an .


Este foarte important sa stim cu ce format lucram pentru ca numerele/datele calendaristice sa fie recunoscute ca atare, altfel in momentul in care vom dori sa facem calcule vor aparea erori.
Acum vine intrebarea : cum stiu ce format am ?Foarte simplu !
In Excel, intr-o celula neformatata textul se va alinia intotdeauna in stanga, iar numerele si datele calendaristice in partea din dreapta. In acest mod imi dau seama rapid ce format am. Vezi imaginea de mai jos pentru a intelege mai bine.




Acum ca stim sa scriem corect numerele sa vedem cum le putem formata.

Intram in meniul Format=>Cells si tab-ul Number. Formatele disponibile le gasim in sectiunea Category si acestea sunt:
- General  - numerele nu au un format specific, ele se prezinta asa cum sunt introduse: au semnul minus (daca sunt negative) si nu prezinta separator de mii ;
- Number – putem alege un format pentru numerele negative, numarul de zecimale dorit si daca dorim sau nu separator de mii. De exemplu daca in celula am numarul 4.678 si il formatez astfel incat sa prezinte doua zecimale, vizual numarul va fi rotunjit la 2 zecimale, insa calculele vor fi facute exact cu cate zecimale are numarul.


- Currency – din lista Symbol putem alege simbolul monetar pe care dorim sa il adaugam vizual numerelor din celule. De asemenea se pot seta numarul de zecimale si cum sa fie formatate numerele negative. Chiar daca semnul monedei a fost adaugata, continutul celulei nu se va transforma in text, el ramanand tot numar si pot in continuare sa operez cu el. Si cum imi dau seama de acest lucru? Vezi figura de mai jos.


 
- Accounting – permite selectarea simbolului monetar si a numarului de zecimale. Se poate observa ca acest format nu lucreaza cu numere negative.
- Date – se formateaza datele calendaristice alegand un format din lista Type.
Este bine de stiut ca in Excel datele calendaristice sunt memorate ca numere seriale. Punctul de pornire este 31 decembrie 1899, celelalte date fiind exprimate prin numarul de zile care au trecut de la aceasta data. Astfel, 1 ianuarie 1900 este 1, 2 ianuarie 1900 este 2, 16 ianuarie 2010 este 40194,etc. Cum vedeti acest numar ? Introduceti intr-o celula o data calendaristica si folositi formatul celulei General si o sa descoperiti numarul serial ce sta in spatele datei.
- Time – se formateaza ora, alegandu-se un format din lista Type.
La fel ca la date dalendaristice si timpul este memorat ca numar serial. Astfel, ora este exprimata ca fractiune din 24 de ore, obtinandu-se un numar intre 0.000000 (12 :00 :00 AM) si 0.999884 (11 :59 :59 PM).
- Percentage – acest format inmulteste valoarea celulei cu 100, afisand rezultatul impreuna cu semnul %.
- Fraction – formateaza numarul astfel incat sa fie prezentat sub forma de fractie.

- Text  - transforma numerele introduse in celula in siruri de caracter. Se observa acest lucru din aliniere : daca initial alinierea numarului era la dreapta, formatat ca text va fi aliniat la stanga.
- Scientific – numere vor fi afisat intr-un format stiintific, fiind rotunjite la un multiplu de putere a lui 10.
- Special – se folosesc 4 formate de afisare a numerelor : Zip Code (cod postal), Zip Code + 4 (cod postal +4) , Phone Number (numar de telefon) si Social Security Number (codul numeric personal).
Asa cum am facut la formatarea textului, hai sa vedem unde gasim butoanele de scurtatura.
 
a) Currency Style– se formateaza numerele folosind semnul monetar corespunzator tarii in care este setat Windows-ul;
Nota! De unde putem vedea ce tara are setat Windows-ul? Trebuie sa mergem in Start=>Control Panel=>Regional and Language Options.
De aici va puteti schimba tara (ex:Romania), iar atunci cand veti apasa butonul Currency Style se va formata cu “lei” si nu cu “$”.
b) Procent Style – valoarea celulei este inmultita cu 100 si afisata sub forma de procent;
c) Comma Style – Se adauga separator de mii pentru numerele cu mai mult de 3 cifre. Separatorul de mii poate fi virgula (,) in formatul american sau punctul (.) in formatul european;
d) Euro – se formateaza continutul celulei cu moneda Uniunii Europene (euro);
Nota! Si acum prevad o intrebare! "Dar eu de ce nu am butonul Euro". Implicit, aceast buton nu este activat. Dar se poate activa astfel : Tools => Add-ins si se bifeaza optiunea Euro Currency Tools. Si gata! Toata lumea are butonul!
e) Increase Decimal – se mareste numarul de zecimale;
f) Decrease Decimal – se micsoreaza numarul de zecimale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu